Jetojmë në një moment historik nga një virus që po bënë historinë globale Shkruan;Dr Xhevat Elezkurtj, drjjtor I QKMF në Prizren

0

   Ti kthejmë masat e izolimit apo jo kjo do mvaret nga shumë faktorë të cilët do determinojnë sjelljen tonë sociale për vehten dhe te tjerët.

A mjaftone shprehja vendosni maskat ,lani duart dhe mbani distance sociale ? Unë themë se jo.

Në aspektin e kryerjes së obligimeve të mases  ndaj të “ndëgjushmes”e thënë me mija herë nga instanca të ndryeshme   po rrezultonë të jetë e pamjaftuesheme në refrenin e sajë formal.

Një bashkerendim i institucioneve  shëndetësore me komunitetin e ekspertëve nga jashtë dhe ne anën tjetër funksionimi i boshtit mjek-pacient do duhej të ndryshojë zonën e kuqe në të cilën është futur Kosova.

Laboratori modern dhe një ndër më të mirët në regjionin që ka QKMF në Prizren e që ka kapacitete për të bërë testet imunologjike nëpërmjet IgG dhe IgM ndaj Covid 19 do duhej nga Ministria e Shëndetësisë të lejohet të punojë më qëllim që të rritet numri i depistimeve ndaj kësaj sëmundje.

Edhe përkundër një përvoje që kanë tani më mjeket ndajë këtij virusi shkalla e infeksionit dhe numri i.të sëmuarëve është ne rritje, por edhe numri i të vdekurëve është në rritje(për dallim me vendet e Europës dhe SHBA-së ku numri i infeksionit është në rritje , por shkalla e vdekeshmërisë e ulët)

Politikat epidemiologjike po thuajse janë të njejta në të gjitha vendet e regjioniti:Shqipëri,Maqedoni,Kosovë,Serbi ,dhe unë mendojë se do duhej të ndryshojnë.

Pervojat e mira që kanë me.Covid 19 Sllovenia dhe Kroacia do duhej të jenë udhërrefyes për të ndryshuar casjen e Shtetit ndaj kësaj pandemie e cila në Kosovë do bëjë atë copëzën e historisë që e përmendem më sipër./qendrapress.com/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *