Sot, ka ndërruar jete doajeni Avokat Rexhep Hasani, një personalitet i cili ka lënë gjurme ne historinë e popullit shqiptar-Shkruan ; Avokat Gent Gjini  

                      Sot, ka ndërruar jete doajeni Avokat Rexhep Hasani, një personalitet i cili ka lënë gjurme ne historinë e popullit shqiptar ndaj për veprën dhe personalitetin e tij duke qen edhe njeri nga bashkëpunëtoret e tij te ngushte, unë figurës se tij i’a kam kushtuar një figure  me përshkrim te jetës dhe karrierës se tij te botuar ne disa nga portale shume kohe me pare  virtyte dhe atribute ka lënë gjurme ky personalitet.

Avokati shqiptar qe ishte ne procesin gjyqësor të Milosevicit në Hagë

                         Siç  dimë nga historia e themelimit Gjykata e Hagës ishte instanca dhe institucioni Gjyqësor me jurdikison ndërkombëtare për gjykimet e artereve në vatrat e luftës, respektivisht të gjithë atij spektri ushtarak e civil, që kontribuuan në shkaktimit e luftërave, të krimeve, gjenocediale spastrimeve, propagandistikes dhe shkeljeve të konventave të Gjenevës, për kodin dhe rregullat e luftës, ku ndër vatërat që kanë qene të prekura, ka qene edhe territori i Ish Jugosllavisë, në gjithë mozaikun që përbënin ato shtete.

Kështu duke qëndruar në teme, nga keto pasoja dhe atyre shkaktimeve, të luftërave është prekur edhe shteti Kosovës. Ku në këtë vend, gjithë populli shqipëtare shumicë në vendin, autokon, dhe historikisht vend i shquar i popullit shqiptar, të lena këto nga paraardhësit historik, tane iliret, dhe me gjithë elementet që duhet te kishte, shteti i Kosovës, ajo i kishte.

Por qe nga regjimi serb kjo bllokohej, dhe shqiptarët viheshin në cilësinë e aparteidit, dhe kushtimisht të zezakeve të bardhe, ku edhe me vone plasi edhe lufta zyrtare nga qarqet paramilitare serbe.

Ne kohën e konflikteve, edhe pse shteti i Kosovës, nuk ishte në atë agjendën e menjëhershme të shtetit Serb, për okupim dhe spastrim etnik, me vonë erdh rendi qe edhe shtetit të Kosovës, për propagandën shkencore akademike, që kane bërë pseudointelentualet serb, kinse per Serbi të Madhe. E të marjeve te tokave, e në krye të sendërtimit me sistematik, dhe me plan qe ishte hartuar kah moti, ishte presidenti i Serbisë Milosevici. I cili u mundua dhe beri të pamundurën për të spasturar shqiptaret nga trojet e tyre, dhe për të larguare në vendet evropiane, si tani Siria. Që për ate që quhej Serbi e Madhe, duke e përdorur gjithë atë aparat shtetëror, ushtarak për pastrimin e popullit shqiptar, në ato troje që ne shqiptaret me tapi, e kemi nga iliret, si gjuhën, e shumë gjëra që historia e ka dëshmuar.

Por kauza e presidentit Milosevic dështoj, me ndërhyrjen forcave te NATO dhe, me largimin e gjithë adminitatrates civile, ushtarake serbe nga Kosova. Dhe me kthimin e shqiptareve në troje e tyre, fal edhe me kryengritjen e ushtrisë çlirimtare, UÇK por që pesha me kryesore ishte NATO-ja, e cila edhe e largoj Serbinë nga Kosova, por edhe e veni Presidentin Milosevic për gjithë ato krimet, që ka bere në Ballkan dhe ato luftëra, ne Gjykatën e Hagës.

Gjykata e Hagës ishte po ajo qe e legjitimoj, me shumë aspiratën e shqiptarëve, por edhe legjimitetin historik të trojeve tona, dhe me njohjen e luftës çlimitare, me përballjen para trupit gjykues ndërkombëtar Milosevecin, për gjithe krimet që akuzohej. I cili ishte zene nga forcat speciale, dhe ishte depërtuar ne Hagë.

Gjykimi i Milosevicit ishte padyshim i mundimshëm, per gjyqtaret, por edhe per popujt qe e pecjellnin, kete gjykim. Por per krimet e shqipteareve te Kosoves, kur behej fjale dhe kur perballej me ato akuza, ka pas ne kete proces gjyqësore perveq avokateve ndërkombëtar qe keta nuk e nihnin kontekstin gjeograifik, edhe avokat shqipëtar.

Ne mesin e këtyre avokateve shqiptare qe ka shkuar me ftesë, dhe gjithë deponimet e tij , dhe formimin e tij intelektual, dhe po ne ato fakte qe ai ka gjetur, për përgjegjësitë penale, per këto luftera ishte avokati Rexhep Hasani, që sot pak kush e njeh respektivisht ate e njohin pothuajse, të gjithe por qe

ky fakt nuk ka qene I ditur. Avokati Rexhep Hasani, ishte avokat shqiptar nga Kosova, dhe ishte për të bërë avokaturinë e kauzës se shtetit të Kosovës. Respektivisht për te ja treguar krimet, qe janë bere për ta dëshmuar kontesksitin gjeografik ballkanas, sepse ata ndërkombëtar avokat e gjyqtar, nuk e kanë njohur natyrën, dhe elementet materiale në Ballkan, respektisht në Kosovë ku në mënyrën, me detale avokati tregonte për trevat dhe pjesët ku janë bere krimet, dhe qe në ato krime ka vepruar shteti serb paramilitary, dhe duke e treguar dhe vërtetuar përgjegjiëste penale, dhe civile, që ka pasur Milosevici në atë kohe.

Avokati tregonte, se me cilët autoritete dhe njerz, ai bashkërendonte politikat e spastrimit, dhe cilat ishin objektivat e tij. Dhe duke treguar dhe dëshmuar, se edhe pse nuk ka mare pjesë ne krime Milosevici, janë po shume dokumente, qe flasin që ka pasur ky gisht, ne ato krime. Ku edhe tregonte se përgjegjësia penale, nuk përjashtonte edhe akteret civile, ne instancat me larta administrative, në vend e kur është fjale për Presidentin

Avokati shqiptar, Rexhep Hasani ishte po ai avokat qe përcjelli vet gjykimin, konstatoj faktet te reja, plotësoj dokumentacionet, por qe edhe vërtetoj se shtetit te Kosovës nuk janë respektuar gjitha edhe ato dispozita të konventave të Gjenevës.

Qe e njohin luftën dhe rregullat e luftës, në kohe konflikti, duke treguar ky avokat se ne cilat konventa janë shkelur te drejtat e shqiptare, në kohën e luftërave, e me theks te veçante të krimeve ndaj popullatës civile te pafajshme, dhe te paarmatosur, per te cilin ai tregonte ne sferën juridike, qe shume konventa ndërkombëtare te luftës, nuk janë respektuar, si edhe me robërit e luftës, edhe te depërtimeve e shume të tjera./www.qendrapress.com/