Shoqata e Psikologëve kundër gjendjes së jashtëzakonshme

Shoqata e Psikologëve të Kosovës në një letër drejtuar Qeverisë, ka kërkuar që të forcohet respektimi i masave kundër përhapjes së Covid-19, por jo të shpallet gjendje e jashtëzakonshme.

Ky reagim bazohet në fakte reale të Këshillimeve Psikologjike 3 mujore online të Shoqatës së Psikologëve të Kosovë.

“Ju mund edhe ti mbyllni të gjitha, ju mund ta bëni këtë, sepse jeni qeveri e jona. Edhe ne do e respektojmë këtë, sepse kështu respektojmë shtetin tonë.  Por, a keni menduar se çka do ndodh më shëndetin mendor të popullatës?”.

“Nëse tani sistemi shëndetësor përballet më kolaps, atëherë a keni menduar së shëndeti mendor i popullatës do të jetë një sfide afatgjate dhe vështirë e riparueshme”.

“Mos mbyllni, por bëhuni rigoroz në respektimin e masave,  sepse pasojat psikologjike tashme kanë filluar të rishfaqen dhe pas një kohë do ndodh kolapsi psikologjik”.

Më poshtë mund ta lexoni reagimin e plotë:

Drejtuar qeverisë së Republikës së Kosovës

Mendoni për shëndetin mendor të popullatës Forconi respektimin e masave, por jo mbylljen dhe gjendjen e jashtëzakonshme

Ky reagim bazohet në fakte reale të Këshillimeve Psikologjike 3 mujore online të Shoqatës së Psikologëve të Kosovës

Ju mund edhe ti mbyllni të gjtha, ju mund ta bëni këtë, sepse jeni qeveri e jona. Edhe ne do e respektojmë këtë, sepse kështu respektojmë shtetin tonë.  Por, a keni menduar se çka do ndodh më shëndetin mendor të popullatës?

Nëse tani sistemi shëndetësor përballet më kolaps, atëherë a keni menduar së shëndeti mendor i popullatës do të jetë një sfide afatgjate dhe vështirë e riparueshme.

Mos mbyllni, por bëhuni rigoroz në respektimin e masave,  sepse pasojat psikologjike tashme kanë filluar të rishfaqen dhe pas një kohë do ndodh kolapsi psikologjik.

Ndërrimi i shpeshtë i masave, bllokimi, karantinimi, vendosja e gjendjes së jashtëzakonshme ndikon në mënyre direkte në rritjen e stresit tek popullata dhe njëherit edhe rritjen e frikës se si do jet e ardhmja e tyre.

Kjo i shtyn ata të futen në një gjendje ankthi të tej-zgjatur, e cila ka shumë rrezik që të kalon në gjendje aspak të mirë psikologjike, duke cenuar kështu në mënyre direkte shëndetin mendor të popullatës.

Mos harrojmë, se si pasojë e përjetimit të stresit akut gjatë muajve Mars, Prill, Maj, ka ndikuar në mënyre shumë negative të popullata.  Tani, nëse vazhdon kjo gjendje, atëherë mund të ketë përkeqësim të gjendjes psikologjike, duke bërë që të ri-përjetohet dhe të kalojë në stres kronik.

A keni menduar për këtë?

Më këto masa popullin po shtyhet drejt një varfërie të skajshme, ndërsa pasoja e pariparueshme do të jet në aspektin psikologjik. Nëse tani ka rrezik për kolaps në sistemin shëndetësor, kuptojeni mirë se më vonë do të ketë kolaps në shëndetin mendor

Arsyetoni veprimet tuaja, duke bërë që të respektohen masat në mënyre rigoroze, e jo duke mbyll e karantinuar.

Ndryshe, pas një kohë Kosova do përballet me psikovirusin dhe me ekonomiavirusin

Më respekt Shoqata e Psikologëve të Kosovës

Leave a Reply

Your email address will not be published.